Skip to main content

Het mag inmiddels duidelijk zijn dan Woodstone een bijzonder project is! Dat heeft niet alleen te maken met het bijzondere houtbouwconcept, maar ook met de spraakmakende, eigenwijze architectuur van twee toparchitecten.

Toparchitecten aan het woord

Met veel trots hebben Boparai Architecten uit Westzaan en Mecanoo Architects uit Delft gewerkt aan het ontwerp van de 5 gebouwen in Woodstone

Aan de Westtangent komen drie, nagenoeg identieke, woontorens ontworpen door Boparai Architecten. Deze staan als een ‘Drieling’ naast elkaar en zijn ten opzichte van elkaar licht verdraaid waardoor ze steeds op een eigen wijze de aandacht trekken. De driehoekige vormgeving van de gevels geven de bewoners maximaal lichtinval en uitzicht.

Mecanoo Architects heeft twee van de vijf torens ontworpen: een toren met 12 en een toren met 6 verdiepingen. De woningen variëren van 45 m2 tot ruim 200 m2, waardoor een brede doelgroep wordt aangesproken.

Door een vroegtijdige afstemming tussen de architecten ten aanzien van de materialisatie is er, ondanks de unieke en eigenwijze uitstraling van de verschillende gebouwen, een mooie eenheid te vinden tussen de blokken onderling. De vijf torens staan als iconische eenheden verstrooid ten opzichte van elkaar.

Ontwerpen met hout: circulair en CO2 opslag

Ieder gebouw staat op een robuust vormgegeven betonnen basement. Vanaf de eerste verdieping wordt de draagstructuur helemaal in CLT (kruislings verlijmd massief hout) uitgevoerd. De gevels worden voorzien van steenachtige gevelbekleding in combinatie met hergebruikt Azobé hout dat ooit als damwanden dienst heeft gedaan en daarmee een circulaire toevoeging is aan het project.

Het houten plafond in de woonruimtes is een mooie reminder dat je in het grootste houtbouw project van Europa woont. Zelfs de kernen met daarin de trappen en lift zijn in hout uitgevoerd. Het maximaal toepassen van hout helpt het milieu: het hout slaat CO2 op, er zijn minder bouwproducten nodig die Co2 uitstoten en voor elke 3 gebruikte bomen worden er weer 5 nieuwe aangeplant.

Duurzame wijk met aandacht voor de toekomst

Tot slot maakten het duurzaamheidsconcept van Merosch evenals het landschapsontwerp van Dijk&Co, waarbij veel aandacht is besteed aan biodiversiteit, een integraal onderdeel uit van het ontwerpproces. Het eindresultaat is een duurzame wijk met veel aandacht voor circulariteit, energie en klimaatadaptatie.

Gewijzigde planning

Let op! In een eerdere nieuwsbrief hebben we aangegeven eind van dit jaar te willen starten met de pre-sale van Woodstone. De voorbereidingen lopen echter dusdanig goed dat we hebben besloten in het nieuwe jaar direct in verkoop in te gaan. De verkoop staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023. Meer informatie hierover en een exacte datum volgen.